Használt kardiogép és kondigép olcsón a Cardioplaza-tól

Kondigép vagy kardiogép érdekel? 06-30/554-6333 Horváth János

3+1 edzésterv az otthoni futópadozáshoz – kezdőktől a haladókig

Egy futópad egyaránt tökéletes választás, ha az otthon kényelmében szeretnél leadni néhány kilót vagy éppen komolyabb teljesítménynövelésre vágysz. A különböző célok eléréséhez azonban más és más módszerekre lesz szükséged. Ezzel az 5 bevált edzésprogrammal azonban hatékonnyá és sikeressé teheted a futópadozást. Te melyiket próbálod ki először?

1. Futópados edzésterv kezdőknek

Ha még soha nem futottál futópadon vagy évek óta nem sportoltál, akkor az edzésterved első lépése az új sporteszköz biztonságos megismerése lesz. A bemelegítést még a könnyedebb, lazább mozgások előtt sem szabad elhanyagolni, ezért azt javasoljuk, hogy kezdj 5 perc, egyre gyorsuló sétával.

A kezdő futóknak mindig azt tanácsoljuk, hogy tartsanak egy minimális pihenőt, ami közben nem állnak le teljesen. Az első hetekben például tökéletes megoldás az “5 perc futás, majd 2 perc séta” menetrend, amelyet legalább 4-szer ismételj meg. Az első néhány nap után megtalálod az ideális tempót, amely mellett kellemesen elfáradsz, de végig is bírod csinálni az edzésprogramot.

CardioPlaza tipp: tapasztalataink szerint sokan feladják a futóedzéseket néhány hét után, mert nem érzik vagy látják az azonnali eredményeket. Te azonban kitartóbb leszel, ha megismered az otthoni sportolás 7 legnagyobb előnyét.

edzesterv_otthoni_futopadozashoz2

2. Futópados edzésterv azoknak, akik szeretnének néhány kilót leadni

Formás combokra és fenékre vágysz? Akkor a futópadozás tökéletes választás számodra, most pedig azt is meglátod, hogyan érhetsz el látványos eredményeket. Az edzésterv alapja természetesen ezúttal is egy 5 perces bemelegítés, amelynek során a sétából szép lassan ütemes kocogásra váltasz.

Heti 3-4 edzéssel már jó néhány kilót leadhatsz, ehhez semmi másra nincs szükséged, mint a bemelegítés után végigfutni 30 percet , vagyis nagyjából 5 kilométert egyenletes tempóban megállás nélkül. Néhány hét után nemcsak azt veszed majd észre, hogy eltűntek a fölös kilók, hanem, hogy az eleinte szenvedve megtett kilométereken már játszi könnyedséggel végigérsz. Ilyenkor nyugodtan kapcsolj egy sebességi fokozattal feljebb a következő alkalommal.

CardioPlaza tipp: ha szeretnéd hosszú távon is megőrizni alakodat, akkor a megfelelő táplálkozásra és az elegendő pihenésre is figyelj oda a rendszeres sportolás mellett.

3. Futópados edzésterv haladóknak, akik szeretnék növelni állóképességüket

Nem elégszel meg pár leadott kilóval, hanem szeretnéd kihozni magadból a maximumot és az állóképességedet is fejleszteni? Ehhez már komolyabb sporttevékenységre és összetettebb edzéstervre lesz szükséged a futópadon is. Egy közel 10 perces bemelegítés után az alábbi gyakorlatok bármelyike tökéletesen alkalmas az állóképesség növelésére:

  • hosszú távú futás (10-15 km) egyenletes tempóban
  • lendületes, hosszabb futások olykor megszakítva 200-400 méteres kocogással
  • futás lassabb tempóban, de nagy ellenállással szemben, emelkedőn

A fenti futópados gyakorlatokat akár kombinálhatod is. Néhány szabályra azonban érdemes odafigyelni az otthoni sportolás során is, hogy elkerüld a sérüléseket:

  • 45-90 perc közötti hosszúságúak legyenek az edzések,
  • a legnehezebb gyakorlatokat ne ismételd két egymást követő napon,
  • ha egy nap kétszer futsz, akkor ne lépd túl a 2×45 percet,
  • fokozottan figyelj oda a folyadékpótlásra,
  • az igen intenzív edzések után jelentősen megnövekedhet az alvásigényed, aminek lehetőség szerint próbálj eleget tenni.

CardioPlaza tipp: a keményebb edzések végén soha ne pattanj le azonnal a futópadról, hiszen megszédülhetsz. Ilyenkor célszerű inkább néhány perc levezető kocogással zárni a mozgást.

edzesterv_otthoni_futopadozashoz

+1 Futópados edzésterv sérülések utáni rehabilitációhoz

Ízületkímélő hatásuk miatt a futópados edzések tökéletesen alkalmasak az ízületi sérülések utáni rehabilitációra is. Eleinte a hosszabb séták, egy-egy rövidebb kocogás, majd idővel a normál tempóban végzett futóedzések ugyanis segítenek visszaerősíteni a boka- és a térdszalagokat. A sportolás megkezdése előtt azonban mindenképpen kérd ki orvosod és gyógytornászod véleményét.

CardioPlaza tipp: ízületi sérülések után gyakran javasolnak olyan nyújtó gyakorlatokat a rehabilitáció során, amelyeket otthon is könnyedén végezhetsz. Ezeket azonban célszerű a futópadozás után elvégezni, hiszen “hideg izomzat” mellett a nyújtással csak újabb sérüléseket kockáztatsz.

Legszívesebben azonnal belevágnál az edzésekbe? Akkor találd meg a tökéletes futópadot most »

NYÁRI AKCIÓ - vásárolj most használt kardiógépet óriási kedvezménnyel


További kardiogépek és kondigépek, amelyek érdekelhetnek